Groene snuffelstage vanuit de havo

Door: Pip ten Velde (14 jaar).

Vanuit mijn school, het Canisius in Almelo, moeten we in 3 Havo 25 uur maatschappelijke stage vervullen bij een organisatie. Een maatschappelijke stage is bedoeld om jongeren een bijdrage te laten leveren aan de samenleving. Dit doen we dan door stage te lopen als vrijwilliger bij bijvoorbeeld een sportvereniging, kinderboerderij, een kringloop of de voedselbank. Op deze manier maken we kennis met vrijwilligerswerk en vrijwilligersorganisaties. Ook mochten we zelf een organisatie benaderen.

Omdat ik het altijd leuk vond te helpen met natuureducatie bij ons thuis, kwamen we op het idee om Eric van Veluwen te vragen of ik voor ‘’de Groene Loper’’ iets kon betekenen. Ik houd van mensen en uitdagingen en vond het leuk om iets anders te doen dan de standaard stageadressen. Mijn vraag was akkoord en Eric kon wel wat hulp gebruiken.

Ik heb als eerste geholpen bij de Nationale Burendag afgelopen september. We hebben bloembollen uitgedeeld in de buurt en een koffiemoment met de buren georganiseerd. Daarna gingen we samen de bloembollen planten en mocht ik de groepsfoto maken. Het was een mooie dag!

Daarna mocht ik “‘de Nacht van de Nacht’’ op 27 september helpen organiseren. Boodschappen halen, gemeente bellen of ze de straatlantaarns tijdelijk wilden doven in de buurt. Dat was een hele stap en even afwachten of dat ging lukken, maar we kregen de medewerking en dat was heel fijn en leverde een goed gevoel op.

Daarnaast heb ik de schuur schoongemaakt, zodat de mensen schoon en droog binnen konden staan. Rond 21.00 uur kwam de maan als een vuurbal aan de hemel en mocht ik een welkomstwoordje doen om de avond te openen. Dat vond ik best spannend. Praten voor een groep mensen terwijl je niet weet wie er komt en wat je precies moet zeggen. Wel vond ik het een overwinning van mezelf en dat praatje viel achteraf best mee. Het was zelfs leuk!

Nadat de mannen van Astrona een hele interessante demonstratie hadden gegeven en de mensen terug waren van de wandeling met Martin Mulder van stichting Almelo Parkstad konden de mensen binnen of buiten bij het vuur nog even napraten. We hadden ook lekkere hapjes gemaakt van allemaal biologische producten. Het zag er in de eerste instantie wat vreemd uit, maar het was heel lekker.

Soms moet je gewoon nieuwe dingen proberen en dat deden de meeste mensen ook. Ik had nog een spel voorbereidt voor bij het kampvuur, dat hebben we met een paar kinderen nog plezier aan beleefd. Deze avond was erg bijzonder en zal ik niet snel vergeten.

De derde activiteit waarbij ik mocht helpen was de lezing over Voedselbossen bij het Zone-College in Almelo op 17 november. Ecoloog Malika Cieremans uit Wageningen geldt als een van de voedselbosexperts van Nederland. Ik mocht de gasten voorzien van koffie en thee, en na de lezing mocht ik rond met hapjes en konden de mensen een drankje nemen. Er werden na de lezing ook ideeën en voorstellen uitgewisseld. Deze werden door de mensen op papier gezet op een flip-over vel als een soort van vraag en aanbod spel.

Afgesproken was om de mensen die voor de lezing kwamen een terugkoppeling te geven van het gevraagde en het aangebodene. Thuis heb ik nog een middag gewerkt aan het uitzoeken en ordenen van vraag en aanbod zodat het kon worden teruggekoppeld naar de gasten van de lezing.

Er staat nog een activiteit te wachten, een mini-bushcraftdag voor echte Robinson’s. Deze dag wordt waarschijnlijk in de zomervakantie georganiseerd en daarbij mag ik ook nog helpen. Daar heb ik nu al zin in.

Ik wil na mijn verhaal nog 1 tip meegeven: het is leuk om iets anders te doen dan de anderen!

Ik ben blij dat ik de kans gekregen heb mijn maatschappelijke stage via het project de Groene Loper uit te mogen voeren. Ik heb leuke mensen ontmoet en al dingen gedaan waar ik anders op deze leeftijd nooit voor in aanmerking zou komen. Een echte aanrader voor andere leerlingen en een dankjewel aan mijn stagebegeleider Eric van Veluwen.

Weer een ervaring rijker!

Het artikel van Pip ten Velde is ook verschenen in het Natuurhus Magazine, maart 2019.