Nieuwe erkende streekproducten in Twente

Op donderdag 14 januari heeft de landelijke keurmerkorganisatie Stichting Streekeigen Producten Nederland certificaten uitgereikt aan negen regionale producenten, nummer tien (Erfgoed Bossem in Lattrop) heeft het certificaat op 25 januari ontvangen. Tijdens een bijeenkomst over streekproducten bij het ROC van Twente ontvingen de negen producenten hun certificaat en dat betekent dat zij voortaan de titel 'Erkend Streekproduct' mogen dragen.    
 
Eind 2014 was er op dezelfde locatie een minisymposium over streekproducten waarin de gemeente Almelo 10 vouchers ter beschikking stelde voor de certificering, dus mede door deze gulle gift staan er nu tien nieuwe erkende streekproducten op de kaart. De gemeente Almelo maakt deel uit van de Groene Metropool Twente, het stimuleren van het gebruik van streekproducten maakt deel uit van dit uitvoeringsprogramma, vandaar ook dat de gemeente de regionale producenten zo haar betrokkenheid toont en ondersteuning biedt.
 
De volgende producenten kregen de certificering: Slagerij De Feijter - Hengelo, Schapengrazerij - Bornerbroek, Antonia’s Mosterd - Haarle, Hertenhouderij - Geesteren, Wijngaard Tappenmars – Den Ham, De Pauw Bier – Ommen, Kaasboerderij ‘t Hoepel – Mander, Fruitboerderij Oold Bleank - Rossum en de Buffalofarm uit Denekamp. Koehouderij Erfgoed Bossem uit Lattrop kon niet aanwezig zijn, zij krijgen binnenkort het certificaat uitgereikt.
  De bijeenkomst was een afstudeeropdracht, in opdracht van de gemeente Almelo, voor studenten van het ROC voor de opleiding Facilitair Leidinggevende in combinatie met de Horeca opleiding. Vandaar dat er ter afsluiting van de bijeenkomst voor de genodigden een lunch geserveerd werd, die was bereid door de leerling-koks van de opleiding Horeca van het ROC. De lunch was uiteraard samengesteld met de producten van de gecertificeerde streekproducenten. Bij deze lunch was ook gedeputeerde Maij van de provincie Overijssel aanwezig.  
Naast de uitreiking van de certificaten heeft wethouder I. ten Seldam namens de gemeente Almelo als eerste gemeente in Twente de Agenda Stadslandbouw van het Stedennetwerk ondertekend. Hierbij was ook mevr. I. Diks aanwezig, zij is ambassadrice van de stadslandbouw in Nederland.  
Ondertekening Agenda Stadslandbouw
 
 
 
 
TC Tubantia Tubantia streekproducten Tubantia Schapengrazerij streekproduct   Almelo's Weekblad en AAvisie   Almelo's Weekblad Omroep Almelo   Twentse fotosite en de Weekkrant Noordoost-Twente Schermafbeelding 2016-02-03 om 13.39.09de Weekkrant Noordoost-Twente  
Keurmerk Erkend Streekproduct SPN is een door de overheid erkende keurmerkorganisatie voor streekproducten en is eigenaar en beheerder van het keurmerk Erkend Streekproduct. Zij hanteert strenge richtlijnen ten aanzien van de erkenning; zo moet een producent voldoen aan eisen m.b.t. grondstoffen, bereiding of verwerking in de eigen streek en stellen ze eisen ten aanzien van maatschappelijk verantwoorde productie en verwerking, met extra aandacht voor biodiversiteit, natuur, landschap, milieu en dierwelzijn.