Groenste straat van Overijssel

Groenste straat van Overijssel

GROENE STRAAT: VRIEZENVEENSEWEG

In totaal hadden 40 straten zich aangemeld en maakten kans op de titel 'Groenste straat van Overijssel'. De winnende straat heeft 20.000 euro gekregen om deze te vergroenen. Helaas heeft de vriezenveenseweg niet gewonnen, maar het heeft er wel voor gezorgd dat iedereen enthousiast is om de straat samen aan te pakken. De sociale cohesie in de straat is dus verbeterd. Daarnaast zijn er gesprekken met gemeente en provincie om toch een subsidie te krijgen voor het vergroenen en veiliger maken van de vriezenveenseweg. Ook zijn er gesprekken met de politie om te kijken wat zij kunnen doen om de straat veiliger te maken. Die groene straat gaat er sowieso komen!!

Per gemeente kon één straat meedoen aan deze wedstrijd. Begin 2019 werden de genomineerde gemeenten door gedeputeerde Hester Maij bekend gemaakt. En... de vriezenveenseweg was ingeloot!

We hebben eerst gekeken of er animo in de straat was om de straat te vergroenen en dat was er! We hebben als eerste een zaterdagochtend een brainstormsessie gehad waarbij meerdere buurtbewoners en zelfs toekomstige buurtbewoners bij aanwezig waren. Vervolgens hebben we een ochtend ingepland om de plannen voor de straat met krijt aan te geven, er werden bomen ingetekend, geveltuintjes, plantenbakken, een bloemenoase en een zebrapad. Ook hebben we Buiting Advies gevraagd om enkele sfeerimpressies te maken.

Bekijk hier het filmpje van de startbijeenkomst in Nijverdal.

Dit was de eerste brief naar de buurt:

Na een oproep van de Provincie hebben we ons aangemeld om mee te doen aan de wedstrijd de Groenste straat van Overijssel en onze ideeën zijn positief ontvangen, want we zijn door!
We hebben tijdens de landelijke Burendag al een mooie start gemaakt en een stuk van de straat fleuriger en aantrekkelijker gemaakt en dat smaakt naar meer, zeker omdat we elkaar op deze manier ook beter leren kennen!

We willen allemaal een schone, veilige en aantrekkelijke buurt. Door bijvoorbeeld het plaatsen van bloembakken, betere parkeergelegenheid, een bankje, een afvalbak, of kleurrijk bloeiende bomen krijgt de straat een mooier beeld. Op deze manier maken we de straat en buurt ook wat veiliger en gezelliger en schoner. Twee vliegen in een klap, een mooiere straat en een beter milieu!!

We zijn op woensdagmiddag 30 januari uitgenodigd voor een startbijeenkomst in Nijverdal. We krijgen hulp van professionals en experts om alle ideeen en suggesties samen te brengen. Het beste idee wordt uiteindelijk beloond met een prijs van € 20.000,00. Reden genoeg om er met elkaar de schouders onder te zetten!

Wilt u mee op 30 januari en/of heeft u zelf ideeën voor het vergroenen van onze straat? Dan horen we het graag en gaan we er gezamenlijk naartoe! Alleen met elkaar kunnen we er een succes van maken! Kun je niet maar wil je wel (een keer) een uurtje vrijmaken om je idee te delen? Bel of mail ons gerust of bel een keer aan op nr. 60!

NL DOET

Buurtbewoners van de Vriezenveenseweg hebben de landelijke vrijwilligersactie NL Doet aangegrepen om alvast een start te maken met het vergroenen van de straat. Het deel van de Vriezenveenseweg vanaf de tandartsenpraktijk tot aan de Plus supermarkt doet mee aan de wedstrijd 'De groenste straat van Overijssel'. Deelname aan deze wedstrijd heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de buurtbewoners samen aan de slag zijn gegaan en de betrokkenheid bij het vergroenen van de straat groot is.

Er waren zo’n tien buurtbewoners bezig met het aanleggen van voortuintjes, ook bij buren die het zelf niet kunnen of er geen geld voor hebben. “We hebben deze dag bewust aangegrepen om met een aantal enthousiaste buren aan de slag te gaan,” vertelt initiatiefnemer Eric van Veluwen. Door een financiële bijdrage van NL Doet was het mogelijk om vogelhuisjes, aarde, opsluitbanden en plantjes te kopen. Daarnaast had de initiatiefnemer een boedelbak geregeld en daarmee is zo'n 400 kg aan afval naar de vuilstort gebracht. Binnenkort worden nog twee andere tuintjes aangelegd. “We hebben een vier meter brede stoep, dat zijn heel veel stoeptegels. Er zijn vandaag al zo’n 200 tegels uitgegaan, maar als de we de prijs van provincie Overijssel winnen, gaan er nog veel meer uit,” aldus Eric van Veluwen.

Buurvrouw Susan hielp ook de hele dag. “Het is geweldig om te merken dat iedereen zo betrokken is en gelukkig hebben we een paar hele handige buurmannen. Zij hebben vandaag veel werk verzet. De straat is nu al zoveel groener dan toen wij hier vier jaar geleden kwamen wonen. Maar een paar prunusboompjes zou de straat erg goed doen!” Beide zijdes van de Vriezenveenseweg doen mee aan de wedstrijd, het is de wens dat er aan weerszijde ook bloembakken komen. Daardoor hopen de buurtbewoners dat er minder parkeeroverlast zal zijn. En ook is er de wens voor een zebrapad. Want de buurtbewoners willen niets liever dan een groene, veilige straat voor jong en oud!

Van grauwe troep naar een groene stoep!

De deskundigenjury is bij elkaar geweest en hebben alle ontwerpen beoordeeld: Dit betekent dat we de finalisten van de finale van ‘de groenste straat van Overijssel’ bekend kunnen maken.

JA, uw straat is door naar de finale!

De deskundigenjury heeft alle ontwerpen bekeken en is tot 9 finalisten gekomen, u bent daar dus één van!  Ze waren zeer onder de indruk van het enthousiasme van de straten en de mooie en bijzondere ontwerpen die zijn ingediend.

Uw straat is finalist in de categorie:

Biodiversiteit

Het overzicht met alle finalisten verschijnt 1 april 2019 op de site:

www.groenstestraatvanoverijssel.nl

 

De grote finale

Donderdag 11 april is de grote finale. De locatie van de finale is het ‘Buitencentrum Sallandse Heuvelrug’: Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal.

 

Het programma ziet er in grote lijnen uit als volgt:

14.00 uur                            Opbouwtijd voor de straten

14.30 uur                            Inloop

15.00 uur                            Start finale (met pitches per straat)

16.00 uur                            De publiekronde

16.40 uur                            Korte pauze

17.00 uur                            De puntentelling en bekendmaking winnaars

17.50 uur                            Afsluiting met een hapje en een drankje

FINALE GROENSTE STRAAT IN NIJVERDAL

Op 11 april was de finale van de Groenste Straat van Overijssel in Nijverdal. Met vijf buurtbewoners waren we aanwezig bij de finale. Naast een korte pitch op het podium, waarbij de 1 minuut durende promofilm werd vertoond gingen teamleden langs de andere deelnemers om nogmaals in een korte pitch te horen wat de plannen waren voor de verschillende straten in Overijssel. De straten werden op deze manier zowel door een jury als door elkaar beoordeelt. Het was een erg gezellige en best spannende dag! Iedereen heeft enorm genoten en is nu extra gemotiveerd om de straat nog groener te maken.

Lees hier het juryrapport: Vriezenveensweg

Aavisie reportage

Repost Aavisie:

DE GROENSTE STRAAT ...

... van Overijssel zijn ze niet geworden, maar de Vriezenveenseweg mag zich tot nu toe onbetwist nummer één van Almelo noemen. Ze werkten op de dag van NL Doet met twintig gezinnen hard om de stoep voor hun huizen te vergroenen en dongen mee in de wedstrijd 'De Groenste Straat van Overijssel'. 52 straten deden mee en de Vriezenveenseweg werd met negen andere straten genomineerd. En ze gaan door! Ze dagen alle Almelose straten uit om hun koppositie over te nemen ;-).

Halverwege de vriezenveenseweg hangt het bijenhotel dat we voor onze deelname aan de Groenste Straat van Overijssel hebben gekregen. Een mooi aandenken aan de wedstrijd die ons als straat heeft verbonden en in beweging heeft gebracht!